Nauka nie zna bardziej kompletnego i wartościowego produktu, którego najważniejszą rolą jest zapewnienie noworodkowi bezpiecznego przejścia ze sterylnego środowiska organizmu matki do środowiska zewnętrznego - pełnego zagrożeń bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych.

  • Co to jest Colostrum?
  • Colostrum w naszych produktach
  • Co mogą zdziałać substancje zawarte w Colostrum?
  • Co trzeba wiedzieć o kosmetykach na bazie Colostrum?
    Chcesz byc informowana o Promocjach oraz darmowych próbkach CDT?
      
    Polityka prywatności

    Krem CDT jest dostepny w sieci
    Drogerie Natura
    CDT - KREM
    Znajdz Sklep


  • Colostrum

    Colostrum, inaczej siara - jest pierwszym mlekiem produkowanym przez matkę, do 72 godzin po porodzie i stanowi najbardziej wartościowy, naturalny oraz bioaktywny surowiec występujący w przyrodzie. Posiada właściwości odżywcze, energetyczne i ochronne. Nauka nie zna bardziej kompletnego i wartościowego produktu, którego najważniejszą rolą jest zapewnienie noworodkowi bezpiecznego przejścia ze sterylnego środowiska organizmu matki do środowiska zewnętrznego - pełnego zagrożeń bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych.
    Colostrum charakteryzuje się olbrzymią koncentracją licznych niezbędnych dla organizmu składników i zawiera ponad 250 bioaktywnych substancji, o prawie 40-krotnie zwiększonym udziale - w porównaniu z mlekiem. Najważniejsze z nich to: przeciwciała, czynniki wzrostu, leukocyty, enzymy o właściwościach utleniających bakterie, proteiny powstrzymujące wirusy przed reprodukcją, naskórkowy czynnik wzrostu, hormony, kwas pantotenowy, kwas foliowy, łatwo przyswajalne witaminy o bardzo dużej koncentracji: B1, B2, B6, B12, E, D, A, K, C, H, PP oraz związki mineralne. Witaminy A i E, których zawartość jest 10-krotnie większa niż w mleku, wraz ze związkami magnezu i cynku, spełniają ważne funkcje we wspomaganiu mechanizmów obronnych organizmu oraz tworzeniu własnej systemu immunologicznego. Natomiast zawarte w siarze witaminy E i C mają działanie antyoksydacyjne i stabilizujące komórki obronne.
    Ogromne znaczenie przypisuje się zawartym w Colostrum naturalnym czynnikom wzrostu (colostrum zawiera m.in. czynnik wzrostu IGF-1, w najwyższym stężeniu jakie występuje w naturze). Mają one wpływ na przemianę materii w komórkach, co pobudza je do rozmnażania i osiągnięcia stabilizacji w tkankach mięśniowych, kostnych oraz chrzęstnych, prowadząc do szybszego gojenia się po doznanych urazach.
    Ponad 80 substancji odżywczych i witalnych w ustalonej przez naturę wyważonej recepturze powoduje, iż Colostrum jest jedynym w swoim rodzaju substancją odżywczą. Mimo licznych prób nie udało się, nawet w najmniejszym stopniu, zastąpić naturalnej siary preparatami syntetycznymi.

    Liofilizacja

    Proces liofilizacji polega na mrożeniu produktów w temperaturze prawie -40°C. Pozwala to na zlikwidowanie bakterii chorobotwórczych i pleśni, zatrzymaniu ulegają także procesy fermentacyjne. Następnie wytwarza się próżnię (0.001hPa) niezbędną do zapoczątkowania sublimacji wody, po czym (w sposób kontrolowany) dostarcza się ciepło podtrzymujące sublimację i usuwa powstałą parę wodną. Liofilizacja jest więc znacznie bardziej skomplikowanym i zaawansowanych procesem, niż powszechna dziś w Polsce pasteryzacja czy sterylizacja. Tylko produkty spożywcze przetworzone w procesie liofilizacji zachowują pełną wartość odżywczą i biologiczną (enzymy, aminokwasy, witaminy oraz minerały).

    Witamina A

    Witamina A bierze udział w keratynizacji naskórka i w utrzymaniu nienaruszalności tkanki nabłonkowej. Klasyczne objawy skórne niedoboru tej witaminy to suchość skóry i złuszczanie.

    Witamina E

    Witamina E wykazuje właściwości przeciwutleniające, znajduje zastosowanie dla ochrony innych witamin, m.in. witaminy A. W dermatologii ma zastosowanie w chorobach troficznych i tkanki łącznej.

    Witamina K

    Niedobór witaminy K może spowodować występowanie krwawień oraz wybroczyn na skórze.

    Witamina B1

    Witamina B1 jest niezbędna do prawidłowej przemiany węglowodanów. Wykazuje działanie przeciwświądowe.

    Witamina B2

    Witamina B2 bierze udział w reakcjach oddychania tkankowego. Niedobór objawia się zapaleniem czerwieni warg, pęknięciami kącików ust. W dermatologii stosuje się ją w chorobach łojotokowych oraz trądziku różowatym.

    Witamina PP

    Witamina PP odgrywa rolę w procesach oksydoredukcyjnych. W dermatologii ma zastosowanie w fotodermatozach, w liszaju rumieniowatym, w nerwicach naczynioruchowych.

    Kwas foliowy

    Kwas foliowy katalizuje procesy krwiotwórcze. Niedobór powoduje przebarwienia na skórze dłoni i stóp.

    Kwas pantotenowy

    Kwas pantotenowy jako część koenzymu A bierze udział w procesach acetylacji. Niedobór powoduje zapalenie skóry, przerzedzenie i odbarwienie włosów, charakterystyczne jest również palenie i pieczenie skóry dłoni.

    Biotyna (wit.H)

    Biotyna bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Niedobór powoduje zapalenie skóry, wypadanie włosów. W dermatologii stosuje się biotynę w chorobach łojotokowych.

    Witamina C

    Witamina C - bierze udział w procesach oksydoredukcyjnych, ma działanie odtruwające, wzmaga odporność na bakterie, uszczelnia naczynia krwionośne, uczestniczy w syntezie kolagenu. W chorobach skóry stosuje się w skazach krwotocznych, w chorobach tkanki łącznej i chorobach bakteryjnych skóry.

    Witamina P

    Witamina P zwiększa oporność naczyń krwionośnych. Ułatwia wchłanianie witaminy C i chroni ją przed utlenianiem w tkankach.

    Laktoferyny

    Laktoferyny są to wiążące jony żelaza glikoproteiny, zaliczane do transferyn. Wykazują właściwości antymikrobiotyczne (przeciw-bakteryjne, -wirusowe, -grzybicze) i antyrakowe. Zaliczane są do najważniejszych składników występujących w siarze mających wpływ na skórę.

    Laktoproteiny

    Izolowane z mleka białka zwalczają wolne rodniki, wzmacniają naczynia krwionośne, przyspieszają regenerację skóry, wpływają na syntezę kolagenu.

    Lizozym

    Lizozym ma właściwości bakteriobójcze. W obecności immunoglobulin pochodzących z colostrum jego aktywność ulega zwiększeniu.

    Immunoglobuliny

    Immunoglobuliny (IgG, IgM, IgA) uczestniczą w zwalczaniu zakażeń wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych

    Aminokwasy

    Aminokwasy w białkach colostrum stwierdzono 19 aminokwasów (zwłaszcza cystynę, cysteinę i lizynę) pochodzenia egzogennego.

    Cystyna

    Cystyna kontroluje rozpuszczanie keratyny naskórka oraz usuwanie jego nadmiernie zrogowaciałej warstwy, wzmacnia włosy i paznokcie.

    Cysteina

    Cysteina posiada działanie regenerujące, likwiduje stany zapalne skóry, chroni przed szkodliwymi skutkami działania promieniowania UV, ma działanie antyoksydacyjne, działa nawilżająco.

    Lizyna

    Lizyna - stanowi składnik kolagenu, zapewnia właściwe napięcie i młody wygląd skóry.

    Estrogen

    Estrogen jest zawartym w colostrum hormonem, wywierającym duży efekt dermatotropowy u kobiet; opóźnia procesy starzenia się skóry, zwiększa aktywność fibroblastów, zwiększa syntezę kolagenu i stopień nawilżenia skóry.

    Tłuszcz mleczny

    Tłuszcz mleczny leczy silne spierzchnięcia, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry, poprawia kondycję skóry.

    Związki mineralne

    Związki mineralne - zawartość tych związków w colostrum jest do 10 razy większa niż w mleku. Są bardzo łatwo przyswajalne - wykorzystanie składników mineralnych colostrum wynosi aż 92-98%.

    Kwas hialuronowy

    Kwas hialuronowy pozwala na utrzymywanie sprężystości skóry i zapobiega jej osłabieniu. Podstawowy składnik tkanki łącznej, znany ze swych właściwości opóźniających procesy starzenia. Dzięki niemu skóra pozostaje jędrna i sprężysta. Niedobór powoduje, że komórki skóry stają się mniej zwarte i słabe, co prowadzi do przedwczesnego rozwoju zmarszczek i bruzd. Jego nawilżające właściwości powodują, że skóra staje się elastyczna i pełna blasku.

    Olejek makadamia

    Olejek makadamia chroni komórki skóry przed zniszczeniem (działaniem wolnych rodników czyli utlenianiem), posiada wyjątkowe właściwości regeneracyjne. Zawarty w nim olej palmito-oleinowy to składnik ludzkiej skóry, tego względu olej makadamia jest doskonale wchłaniany i tolerowany przez skórę. Makadamia doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry starzejącej się, znajduje również zastosowanie w zwalczaniu cellulitu. Ponadto doskonale zmiękcza i wygładza naskórek, leczy niewielkie uszkodzenia skóry oraz podrażnienia po opalaniu. Ojej makadamia jest bezpieczny dla skóry delikatnej i wrażliwej.

    Aloes

    Aloes znany jest z łagodzenia problemów skórnych takich jak podrażnienia i oparzenia. Obecne w nim polisacharydy wyzwalają reakcje immunologiczne w obrębie skóry inicjujące procesy obronne i regenerujące. Glikoproteiny pełnią rolę czynnika wspomagającego działanie przeciwzapalne i osłaniające. Stanowi on składnik kremu przeznaczonego do wrażliwej skóry, zalecanegoh w różnych postaciach trądziku, a także w celu poprawienia mikrokrążenia w obrębie skóry i chroniących skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Aloes wykorzystywany jest ze względu na właściwości nawilżające, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe.

    Mącznica Lekarska

    Mącznica Lekarsla znana jest ze względu na obecność arbutyny. Znajduje zastosowanie ze względu na właściwości rozjaśniające przebarwienia o różnym podłożu, np. potrądzikowe, posłoneczne, spowodowane wysypką. W mącznicy znajdują się również garbniki, o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i ściągającym, flawonoidy oraz triterpeny.


              

    © 2012 Colostrum.pl
    All rights reserved

    Skontaktuj się z nami
    Polityka prywatności

    → Our Sites
    Colostrum Dermo Therapy
    Sylimarin Forte

    Copyright    Site Map